Hehehe. Mengada-ngada nak letak resipi juga, dah lama tak pos apa2 kat sini. Semenjak duamenjak ni byk pergi blog2 dgn web yg sangat mantap,,tentang masakan..hehe. Very inspiring..nguehehe. Ni salah satu masakan yg pernah dicuba dan sedap la jg..Saya ni baru je belajar2 memasak..baru je kenal nama, muka rempah ratus cam 4 bradik dan sepupu-sepapatnya. Ada ke patut tapi okeylah daripada tak kenal langsung kan..:)
Resipi ni jumpa kat sini Sangat best la blog ni. Byk info menarik boleh dpt.
Ayam Perap Masak Merah Madu
Sumber asal: Majalah Saji
Bahan2 nya:
* 1 ekor ayam - potong 10 bahagian
* 2 sb. rempah kari ayam
* 1 sb. serbuk kunyit
* 6 ulas bawang putih (ditumbuk)
* 2 inci halia (ditumbuk)
* 2 labu bawang besar (dikisar)
* 2 sb. cili kering kisar (nak pedas tmbah lg)
* 5 sb. madu
* 1 sudu besar gula merah
* 2 sb. puri tomato (kak ummi dy letak 4 sb.)
* garam secukup rasa
* 1 labu bawang besar - dipotong nipis bulat
Cara Memasak:-
1. Ayam dibersihkan dan ditoskan. Gaulkan bersama bahan halia, bawang putih, kunyit, rempah kari dan perisakan dengan garam. Perap ayam selama 2 jam (akak lebih 4 jam..hehee)
2. Keluarkan ayam dari bahan perapan dan goreng hingga masak. (lebihan bahan perapan akan digunakan sebagai bumbu kuah)
3. Panaskan minyak dalam kuali, dan tumiskan. Masukkan bahan bumbu perapan dan cili kisar. Masak hingga garing.
4. Masukkan gula, madu, puri tomato dan kacau. Masukkan sedikit air dan kacau lagi.
5. Apabila kuah sudah mendidih dan sedikit pekat, masukkan ayam.
6. Biarkan kuah mesra dengan ayam sambil dibalik-balikkan ayam dengan api sederhana.
7. Perlahankan api dan biarkan reneh sekejap hingga naik minyak dan kuah pekat.
8. Angkat dan hidangkan dengan nasi minyak atau nasi putih.
- Gambar ada tapi nanti lah letak, nak bersiap solat dan pergi kelas feqh muamalat.
No comments:
Post a Comment