Alhamdulillah, pagi tadi dapat buat roti canai. Bagi saya rasa dia dah lembut dan tak perlu tebar cuma tarik nipis2 je, sedap alhamdulillah. Makan dengan sambal ikan bilis dan kuah dal. Meh tengok resipi dan cuba insha Allah senang je, :)
Roti Canai
sumber :joayee kat myresipi
Bahan-bahannya:
550gm tepung gandum (5 cawan)
1 biji telur (50gm)
1 sd teh garam (6gm)
3 sd susu pekat (60gm=60ml, saya isi gula halus dan air 60 ml)
1 sd kecil marjerin (15gm)
250 ml air
1-2 sd kecil tepung gandum ( tambah kalau lembik masa menguli)
Cara-caranya:
1> Firstly, campur semua kecuali tepung gandum sehingga sebati.
2> Masukkan tepung gandum.
3> Uli sampai jadi doh.
4> Rehat 10 minit.
5> Uli 5 minit.
6> Ulang step 4 dan 5 sebanyak 3 kali.
7> Masa first time uli, jgn risau kalau doh macam agak lembik, lama2 lps 3rd time
uli, doh dah tak lekat. Tapi bila 2nd time uli doh agak lembik, boleh la isi 1sd
kecil tpung gandum.( saya 1st time uli tu dh tmbh tpung, ok je jadi,alhamdulillah
la.)
8> Bentuk bulat2, sapu dgn minyak sikit, perap selama 3 jam atau lebih. (saya tak
perap pun, takut tak sempat, tetamu dah hampir nak smpai,he. alhamdulillah lembut
n ok je:) )
- saya tak tulis part guna breadmaker. selamat mencuba!
Kuah dal:
Sumber :s_shamen, myresipi
Bahan:
1 cawan kacang dal
1 sd kecil serbuk kunyit.
Air secukupnya untuk rebus.
1 biji kentang
1 btg lobak.
1 biji terung.
Sedikit kacang panjang
3 biji cili hijau ( potong tak perlu nipis sangat ye)
Sedikit bunga cengkih, bunga lawang dan kulit kayu manis.
1 biji bawang besar @ 6 bj bawang merah. (dunayang)
3 ulas bawang putih(diracik)
2 inci halia (diracik)
Sedikit daun kari dan biji sawi (tak letak sebab tak ada)
Garam and gula sesedap rasa.
Cara-caranya:
1> Rebus kacang dal dan isi serbuk kunyit sampai empuk.
2> Isi kentang, lobak, biar sampai empuk.
3> Then isi sayur lain.
4> Kat kuali lain, tumis bunga cengkih, bunga lawang dan klit kayu mnis dgn bawang
sampai garing kemudian isi dalam rebusan kacang dal tadi. Isi garam dan gula
sesedap rasa. Kacau sedikit. Siap dihidang!
Sambal ikan bilis.
Sumber:junjis myresipi
Segenggam ikan bilis.
6sd lada kering kisar.
3 ulas bwg putih
2 biji bawang besar ( sebiji dimayang, another dikisar)
1 keping asam keping
Cara-cara:
1> Kisar semua b/merah sebiji, b/putih, lada kering, ikan bilis sedikit.
2> Tumis bahan kisar sampai warna agak maroon, pecah minyak.
3> Then bubuh b/merah yg dimayang dengan ikan bilis tadi. Isi garam, gula sesedap
rasa. Siap!, insha Allah.
- Actually ni sambal nasi lemak sebenarnya, ambil resipi k.fiza kat myresipi tak
silap. Sedap kena je dgn ni.
- May Allah bless always for the giver for giving all of this lovely recipe. <3
No comments:
Post a Comment